7 min read

De ce e important să dai bacșișuri generoase

De ce e important să dai bacșișuri mari la restaurant, salon de cosmetică, spălătorie auto și alte servicii
Un bacșiș adevărat îți oferă beneficii mult mai valoroase decât banii pe care-i plătești în plus față de un zgârcit flaușat

Unul dintre cele mai deștepte lucruri pe care îl poți face este să plătești bacșișuri generoase.

În mare, asta înseamnă măcar 20% din notă.

Ideal, 30% din notă.

Asta în condițiile în care Dragoș Petrescu (City Grill) susține că, în medie, clienții restaurantelor plăteau 7% bacșiș înainte de pandemie, iar ulterior s-au dus spre 9%.

Prin urmare cei mai mulți clienți plătesc mai puțin decât ceea ce spune tradiția din România în materie de bacșișuri - dai măcar 10% bacșiș pentru servicii de servire în resturant, saloane de cosmetică (tuns, vopsit, manichiură), masaj, spălătorii auto etc.

De ce ai plăti tu mai mult în condițiile în care majoritatea plătesc mai puțin și decât spune bunul simț?

Nu pentru a te ruina financiar, ci pentru a beneficia de avantaje care sunt mai valoroase decât ceea ce dai în plus ca bacșiș.

Mult mai valoroase.

Un bacșiș adevărat îți oferă statut contra a doar câțiva lei / zeci de lei în plus

Fiecare om are o anume imagine.

Această imagine se formează pe baza a tot felul de percepții ale celor din jur, dar și pe baza percepțiilor personale.

Uneori, imaginea ta e în acord cu ceea ce vrei să fii și asta te bucură.

Alteori însă e în acord cu ceea ce nu ai vrea să fii sub nicio formă.

De obicei, ca să modifici aceste percepții, trebuie să faci eforturi reale.

De exemplu, e nevoie să mănânci sănătos și să faci un pic de mișcare fizică pentru a arăta decent. Pentru a arăta mai mult decât decent, efortul crește: trebuie să mănânci bine, să faci ceva mai mult sport, să te îmbraci OK și să te îngrijești - spălat, tuns, bărbierit etc.

Sau pentru a fi respectat, trebuie să faci lucruri de bază pentru a te respecta tu pe tine însuți, dar și să ai anumite atitudini și comportamente care să inspire respect.

Bacșișul pe care-l dai la restaurant, la spălătoria auto, angajatului de la firma de instalații, celui care îți face masaj etc. reprezintă un preț mic pentru a-ți crește statutul atât în ochii tăi, dar și-n ochii celor care te servesc.

Tocmai pentru că majoritatea oamenilor plătesc mai puțin și decât acel 10%,  când tu plătești bacșișuri de 20%, 25%, 30%... automat vei fi ținut minte în locurile în care mergi în mod constant.

Ce-ți aduce asta?

Îți aduce o creștere de statut în ochii celor care te servesc.

Adică se vor comporta cu tine ca și când meriți să fii bine tratat.

Și cine merită să fie bine tratat?

Dacă întrebi asta la biserică, vei afla că cei evlavioși și fără de păcat merită să fie bine tratați.

Dacă întrebi asta însă acolo unde se strâng chelnerii să fumeze o țigară în timpul unei pauze, vei afla că cei care dau bacșișuri generoase merită cel mai bun tratament indiferent de situație.

Asta pentru că aproape orice lucrător din industria serviciilor care-și bazează o bună parte din venituri pe încasarea unui bacșiș de la un client vede lucrurile de o manieră simplă: cel care dă e un domn, cel care e zgârcit e o lepră.

Prin urmare, pentru doar câțiva lei / zeci de lei în plus poți fi un domn în ochii celui cu care interacționezi în loc să fii o lepră. Și când cei cu care ai de-a face se comportă ca și când ai fi un domn / o doamnă, atunci ghici ce?

Vei începe să te simți așa.

Cu doar câțiva lei / zeci de lei dați în plus.

Adică plătind foarte puțin pentru a primi foarte mult.

Cum se schimbă lucrurile când plătești bacșișuri generoase

Când ești recunoscut că plătești bacșișuri adevărate, brusc devii mult mai norocos.

De exemplu, ești în zona restaurantului favorit și vrei să intri să mănânci ceva alături de o tipă care-ți place sau împreună cu un grup de prieteni.

Intri și observi că aproape toate mesele sunt ocupate, iar cele libere au afișat semnul de rezervat.

Înainte să apuci să fii dezamăgit, unul dintre chelneri se apropie și te-ntreabă ceva din categoria evidentului fericit: "O masă pentru doi?".

Când ești un plătitor de bacșișuri adevărate, chelnerii sau șefii de sală sau doamnele care te însoțesc la masă știu rapid cine urmează să achite nota și să plece sau ce masă deja rezervată va întârzia.

De asemenea, atunci când ești un client care plătește bacșiș real, vei avea parte de tot felul de surprize plăcute legată de comandă.

Ori porția ta e neobișnuit de mare, ori primești ceva bonus, ori pur și simplu mâncare arată bine și e gustoasă.

Pentru un chelner nu e mare lucru să spună la bucătărie că are "un client bun". Iar asta poate face diferența între o masă pe care o savurezi și o situație aiurea pe care o povestești apoi cu dezgust prietenilor.

Brusc, descoperi că ești o prioritate într-un loc în care clienții nu lipsesc, chiar din contră. Doar pentru că ai devenit memorabil printr-un efort financiar mărunt raportat la beneficii.

Cel care te servește este mai important decât proprietarul afacerii

Unii fac un titlu de glorie din faptul că știu patronii diverselor afaceri ale căror servicii le folosesc.

Sunt de acord, e bine să te știi cu proprietarul. În ciuda a ceea ce societatea se chinuie să-ți spună, oamenii cu bani sunt au farmecul lor.

Totuși, când mergi la restaurant, să-ți speli mașina, să te tunzi, să orice, șeful nu e mereu în preajmă. În schimb, mereu va fi de față angajatul care îți oferă serviciul de care ai nevoie.

De exemplu, îmi spăl mașina la o spălătorie din apropierea locuinței. Mă știu cu unul dintre patroni și cu omul care organizează lucrurile la fața locului, dar asta nu mă ajută cu nimic decât dacă aș avea genul de aroganță să las oameni la coadă și să intru în față.

În schimb, îi plătesc bine pe băieții din Sri Lanka sau Nepal care îmi spală mașina și de fiecare dată se cunoaște că ne cunoaștem.

De obicei, angajații din domeniul serviciilor de acest tip sunt oameni care suportă tot felul de comportamente de doi lei doar pentru simplu fapt că-s blocați în relație cu clienții. Adică mulți clienți își pot permite să se comporte țărănește, iar angajații nu prea pot să le răspundă pe măsură.

Când ai o relație bună cu acești oameni, vei simți că lucrurile merg bine, că serviciile au calitate, că nu prea ai motive să te smiorcăi pe net legat de X sau de Y. Mai mult, când ceva rău se întâmplă, ai cu cine vorbi.

Nu te lovești de indivizi care știu profesionist să evite orice responsabilitate, ci de oameni care vor să se revanșeze cumva.

Câteodată, e bine să fii ca Becali când vine vorba de bacșiș

Știi filmulețul acela cu Ioan Becali în care explică ce-nseamnă să fii mafiot și face mare caz legat de cum dă el șpagă parcatorilor de mașini sau chelnerilor.

Și cum nu stă el de vorbă cu oricine.

Am o veste proastă în caz că nu-l suporți: ce face el e o formă primitivă, dar eficientă de a se respecta și de a respecta.

Nu zice nimeni să plătești ca el, dar dacă ești un pic atent, vei vedea că respectă procentele despre care vorbesc și eu. Adică la o notă de restaurant de 700 Lei, lasă 200 Lei bacșiș.

Ioan Becali despre bacșiș

Vei zice că omul își permite să facă asta pentru că are bani.

În realitate, omul a făcut asta și când nu a avut bani:

"Eu de multe ori nu mai aveam bani, bani de taxi, dar eu șpaga la ospătar o dădeam. O luam pe jos pe Bulevardul Sevastopol din Paris şi apoi până la Gară"

(Tare de tot, cu Viorel Grigoroiu)

De ce a plătit și continuă să plătească Ioan Becali bacșișuri consistente?

Pentru că atunci când nu avea bani încerca să-și crească imaginea, iar acum, când are bani, încearcă să și-o mențină.

Încă o dată, nu este vorba despre ce-ți place ție, este vorba despre ce are efect. Poți oricând să-ți spui chestiuni naive precum "banii nu contează" sau "eu nu fac ce fac indivizi ca Becali".

Dacă vrei să te minți și să nu beneficiezi de lucruri care au efect, e alegerea ta. Dar nu încerca să te dai virtuos când de fapt ești bleguț.

Oamenii din această categorie sunt oamenii care se confruntă cu realitatea mai mult decât obișnuiesc să o facă cei care trăiesc doar în fanteziile de pe net. Interacționează real cu alți oameni și fac tot ce este necesar să iasă bine din aceste interacțiuni.

Prin urmare, nu te oprește nimeni să-ți displacă oricine, dar nu te gândi că dacă ceva nu-ți place, automat este greșit.

Dacă nu-ți permiți să plătești bacșiș, nu-ți permiți serviciul respectiv

Din când în când, câte un lache flaușat spune că el nu plătește bacșiș pentru că diverse:

Scena bacșișului în Reservoir Dogs - de ce nu plătește Mr. Pink bacșiș

Sigur, te poți gândi că o conspirație a Ligii Chelnerilor Lacomi a dus la această situație absurdă în care oamenii plătesc automat bacșiș pentru orice. În realitate, bacșișul face parte din joc - jocul de-a mersul la restaurant, jocul de-a tunsul, jocul de-a spălatul mașinii etc.

Nu juca dacă nu-ți place jocul.

Unii spun că cei care plătesc bacșișuri generoase încearcă să se dea mari. Uneori, așa este. Totuși, cei care cumpără servicii pe care de fapt nu și le permit sunt marii proști ai consumului.

Prin urmare, dacă în mod constant nu-ți permiți să plătești bacșiș pentru serviciile de acest tip, atunci sigur nu-ți permiți respectivele servicii. Iar asta nu trebuie să fie un motiv să te simți ca un dulce turcesc, ci să-ți privești mai bine finanțele personale.