8 min read

Ce este mentalitatea de victimă și cum să o elimini definitiv

Ce este mentalitatea de victimă și cum o elimini definitiv

Mentalitatea de victimă este credința că ceva din exterior te împiedică să fii ceea ce ai vrea să fii.

De asta, foarte mulți dintre cei care au o mentalitate de victimă obișnuiesc să găsească probleme pentru orice soluție.

Orice ca să se poată bălăci în continuare în bazinul cu scuze penibile. Și ca să poată da vina ulterior pe oricine altcineva pentru eșecurile lor.

După cum îți poți da seama, astfel de oameni își irosesc o bună parte din viață pentru că mentalitatea de victimă vine aproape întotdeauna la pachet ori cu lipsă de acțiune, ori cu acțiune în privințe inutile.

De asta, există la ora actuală o grămadă de situații în care diverși oameni au dezastru în viața personală, dar se luptă pentru cauze înălțătoare.

Oamenii cu mentalitate de victimă adoră să pară eroi.

Este statutul lor favorit, iar în lumea supra expusă a rețelelor sociale acest lucru devine super ușor de obținut.

Eroii falși care așteaptă ziua cea mare

De multe ori însă, oamenii cu mentalitate de victimă sunt leneși în toate aspectele vieții lor.

Prin urmare, nu se dedică nici măcar unor cauze nobile externe.

Preferă să-și alimenteze fanteziile legate de eroismul personal într-o formă diferită.

Concret, le place să viseze cu ochii deschiși la un viitor în care ei vor fi cei care le vor da peste nas tuturor celor care i-au lezat într-un fel sau altul.

Dezvoltă scenarii care presupun că ierarhiile se vor schimba, că ei vor fi sus și cei care i-au blocat / le-au făcut rău . au râs de ei vor fi jos.

Și-n acel moment le vor putea spune ce au de spus.

Astfel de trăiri sunt mereu o fantezie din două motive - pentru că se petrece la nivel imaginativ în prezent și pentru că nu se produce vreodată concret într-un oarecare viitor.

Adică niciun om care face pișu' zilnic pe el că dușmanii sunt mulți, contextul e nefavorabil și soarta e crudă cu el nu întreprinde ceva concret care să-i permită să crească suficient cât să iasă din rahatul în care se bagă singur.

Mai mult această tendință de-a fantaza este și o formă de a nu cere nimic de la viață,  de amânare a acțiunii și de eliminare din discuție a propriei responsabilități.

Dacă ai impresia că "va veni o zi în care bla-bla", atunci nu faci altceva decât să te pui în așteptare.

Și nu doar să te pui în așteptare, ci să și crezi conștient sau nu că ceva extern va determina venirea acelei zile, nu tu.

De asta spun că e o chestie profund perversă pentru psihicul tău și e important să elimini rapid și cu toată forța posibilă mentalitatea de victimă.

Unii oameni își maschează foarte bine mentalitatea de victimă

Unii dintre cei care au mentalitate de victimă obișnuiesc să camufleze foarte bine acest lucru.

Adică în loc să se plângă că totul este împotriva lor, se smiorcărie de-o manieră diferită.

O manieră care nici nu pare smiorcăit.

Din contră, pentru cei neinițiați în depistarea victimelor de profesie, acești indivizi pot să pară chiar niște persoane puternice care manifestă revoltă față de situația în care se află.

Indiciul principal în ceea ce-i privește este agresivitatea limbajului și tendința de-a fi nemulțumiți de orice.

Au întotdeauna o viziune profund negativă legată de lume și încearcă să se alăture cauzelor care au sorți mici de izbândă pentru că altfel ar fi nevoiți să nu mai fie, în străfundurile lor, victime.

Și-n cazul acesta este vorba de obicei de oameni care au dezastru în viața personală, dar găsesc multă energie să atace revoluționar tot felul de teme de interes public major.

Îi vei găsi mai ales amestecați printre cei de bună credință care apără cauze ecologiste sau printre cei care sunt foarte activi politic.

De ce ar trebui să eviți oamenii cu mentalitate de victimă

Există trei mari rațiuni pentru care astfel de oameni ar trebui evitați.

Pe de o parte, în funcție de cât de influențabil ești tu, e posibil să te atragă în cloaca lor.

Unii au talentul vorbelor și te pot convinge că totul e nașpa, iar salvarea este să vii alături de ei în zona celor veșnic nemulțumiți.

Capacitatea unora dintre ei de-a manipula prin vorbe este fantastică. Au această abilitate pentru că vorbele sunt mereu necesare atunci când vrei să-ți găsești scuze.

Scuzele nu se produc cu ajutorul faptelor, ci cu ajutorul vorbelor. Prin urmare, sunt antrenați să vorbească și să explice convingător că suferința celui cu mentalitate de victimă este normală în lumea nedreaptă în care trăim.

Al doilea motiv pentru care ar trebui să eviți oamenii cu mentalitate de victimă este că aceștia nu prezintă încredere.

În ce sens?

În sensul că aceștia oameni aleargă continuu spre satisfacerea mentalității lor de victimă. Ei nu acționează în favoarea bunului simț sau în favoarea relației cu tine.

Ei acționează în favoarea păstrării statutului de victimă.

De asta, mulți dintre ei sunt sabotori fățiși ai cauzelor care ar putea să-i ridice din mizeria lor emoțională. Și dacă asta implică lucruri care te afectează și pe tine, puțin le pasă.

Chiar din contră, faptul că tu cazi alături de ei este încă o dovadă că totul este împotriva lor și tu ești doar o altă victimă care poate constata ce au constatat și ei de multă vreme.

Cumva, se vor simți bine că ți-au deschis ochii.

În fine, al treilea motiv pentru care cei cu mentalitate de victimă sunt profund infecțioși este că pot manifesta multă convingere apropo de ceea ce cred / fac / simt.

Acest lucru este periculos pentru tine mai ales dacă nu ai formate deja principii de viață, nu ai obiective clare, scop în viață.

Atunci când intri în contact cu un individ care pare să știe exact cum stau lucrurile, ai putea fi fascinat cu ușurință.

Chiar dacă principiile sale sunt nocive, chiar dacă scopurile sale sunt pentru o cauză putredă, omul cu mentalitate de victimă pare să știe clar spre ce se îndreaptă.

Nu contează că se îndreaptă spre dezastru, are o direcție.

Iar dacă ție îți lipsește direcția, atunci vei fi tentat să i te  alături.

Ce faci dacă oameni apropiați ție au mentalitate de victimă

După cum știi deja, nu-ți poți alege rudele.

Prin urmare, atunci când cineva apropiat ție are o astfel de mentalitate, ai de făcut un singur lucru: nu-ncerca sub nicio formă să-l schimbi pe respectivul om.

Dacă vei face eforturi în această direcție, poți fi sigur că două lucruri se vor întâmpla - el nu se va schimba, iar tu riști serios să pierzi multă energie valoroasă cu un proiect eșuat din start.

Mai mult, majoritatea celor care au dezvoltat o mentalitate de victimă nu doresc să fie "salvați".

Acest text este doar pentru abonații plătitori